20 juli 2012

Dag 795: Tutorial haren maken!

Nadat de slaapschapen online kwamen, bleek dat er wel vraag was naar een tutorial over de haren. In het patroon staat namelijk dat je een lapje moet haken en dat met een staalborstel fluffy moet maken. Beetje vreemd, en niet zo mooi.
Mijn moeder heeft me toen een andere manier geleerd, zodat je leuke krullen krijgt. Dit kun je ook voor poppetjes gebruiken die haren nodig hebben, of als je een schaap wil maken maar geen fluffy garen wil gebruiken (wel beetje veel werk dan).
Dus hier mijn eerste foto tutorial :) (bij gebrek aan een gehaakt lapje, een gewoon lapje katoen gebruikt, maar het principe is hetzelfde, en ik doe het aan de verkeerde kant van de stof omdat de fotos dan beter werden).

Men neme: het werkje waar de haren op moeten, een heeeeeeele lange draad (anders moet je heel vaak van draad wisselen) en een naald.


Doe de draad door de naald, maak geen knoopje aan het einde van de draad.
Steek de naald door je werkje
Trek door tot er een stuk draad blijft hangen in de gewenste haar/krul lengte (hier 3 (?) cm)
Steek de naald in dezelfde plek in als de vorige keer en trek helemaal aan. Zo zeker je je draad en kun je hem niet los trekken.
Haal de naald nog een keer door dezelfde plek, en laat nu een lus hangen in de gewenste lengte van het haar, laat de naald een stukje verder uit de stof komen

Steek de naald aan het einde van de vorige steek in, en laat hem weer door dezelfde "uitgang' eruit komen
Trek weer helemaal aan
Steek weer in dezelfde opening in en, kom iets verder uit de stof. Laat weer een lus hangen in de gewenste lengte (zorg er voor dat de lussen ongeveer even lang zijn)
Herhaal de laatste drie stappen tot je draad op is.

Als je zorgt dat je "gezekerd" hebt, kun je het laatste stukje draad ook gewoon laten hangen. Maak meerdere lagen onder elkaar, zo dicht op elkaar als je wilt. Hoe dichter op elkaar, hoe voller de bos haar is.
Je kunt er voor kiezen om de lussen door te knippen, door het zekeren is dit veilig en laten de draadjes niet los! (Mijn moeder heeft op deze manier heel wat poppen van haar voorzien, en die gaan al jaren mee, en die haren zijn al heel vaak gevlochten etc).

Hopelijk is het zo duidelijk! Laat het anders maar weten, dan probeer ik het aan te passen.1 reacties:

  1. Nice blog! Love the crochet patterns. Thanks for your nice comment on my vintage dress (www.howling-liz.blogspot.com)! Liz

    BeantwoordenVerwijderen