12 juli 2012

Dag 787: Betalen!

Opeens zag ik iets langs komen op Facebook: Toekomstig artsen worden gekortwiekt!
Iets wat mij natuurlijk wel aanspreekt.
Wat blijkt nu: een groep ambtenaren heeft bedacht dat arts-assistenten in opleiding tot specialist zelf hun opleiding moeten betalen. Dat gaat niet om een paar honderd euro, nee, dat zou gaan om gemiddeld 13.400 euro per jaar! Dat is een derde van een jaar salaris!
Nu hoor ik jullie denken: maar alle artsen verdienen toch een ton?
Ten eerste: Ja, maar lang niet allemaal en pas als je bijna met pensioen gaat. Ten tweede: Nee, niet als je nog in opleiding bent.
Dan verdien je misschien iets meer dan de gemiddelde net afgestudeerde academicus, maar het is nog niet die ton! Je verdient niet zo veel dat je zomaar 13.400 euro per jaar kan betalen aan je opleiding.
Je verdient niet zo veel dat je (meer dan) 1000 euro per maand in kan leveren!

Waarom hebben ze dat bedacht? Omdat academische ziekenhuizen niet duidelijk konden maken waar ze het geld dat voor opleiding bedoeld is aan besteden en dit zou HET RIJK 80 miljoen per jaar besparen (correct me if I'm wrong).
Dat is heel leuk enzo, maar zo'n opleiding tot specialist duurt al snel 6 jaar (oke, dat ligt eraan wat je wil worden maar goed). Je werkt dan echt heel hard, veel harder dan de gemiddelde persoon. Je werkt gemiddeld zo'n 10 uur per week over, waar je geen compensatie voor krijgt, in welke vorm dan ook (geld of vrije dagen). En het gaat nog steeds over mensen. Iets waarvan je hoopt dat de arts wel goede beslissingen over maakt.

Don't get me wrong, ik vind ergens ook wel dat artsen uiteindelijk te veel verdienen (al zal je mij daar niet over horen klagen ;)), maar ik wil niet eerst een paar jaar heel hard moeten werken en alsnog in de schulden komen! Ik wil niet krom liggen omdat ik zo graag specialist wil worden.
Ik wil best later, als specialist, wat van m'n salaris inleveren, maar ik wil niet eerst een hongerloontje lijden.
Nadat ik (en mijn studiegenoten) al 2 jaar gratis heb gewerkt als co-assistent.

Gelukkig loopt er een petitie die jullie allemaal mogen tekenen!

0 reacties:

Een reactie posten