10 augustus 2011

Dag 491: Eerste klas

Nu ik in Delft woon reis ik weer veel vaker met de trein. Was dat voorheen 2 á 3 keer in de week, nu is het ongeveer iedere dag. En om nou te zeggen dat het mijn grootste hobby is…nee, dat toch niet. Vroeger, toen ik nog college had, reisde ik buiten de spits, van een eindstation naar een ander groot station (en weer terug), dus genoeg plek om te zitten. Nu is dat helaas anders: om ’n uur of acht (of eerder) de trein heen en precies rond spitsuur weer naar huis, en mijn beginpunt is een station halverwege.
Iedere ochtend komt dan die trein aan en zie je weer iedereen op elkaar gepropt staan. Behalve op één plek: 1e klas. Daar zitten maar 3 mensen in een ruimte van ongeveer 20 stoelen. Zonde van al die ruimte!
Waarom schaffen we 1e klas niet gewoon af, en maken we die stukken niet gewoon 2e klas? Zoveel toegevoegde waarde heeft het niet, op een paar centimeter extra bilruimte. Ook betwijfel ik het ten zeerste of al die 3 1e klas reizigers ook echt een 1e klas kaartje hebben. En bovendien hoeven wij 2e-klassers niet meer iedere dag te ruiken welke deo die meneer in pak heeft gebruikt of hoe hard dat meisje heeft gewerkt.  

Ben jij een 1e klas reiziger? Sorry, maar het verschil in klasse is in onze cultuur al niet zo groot, iedereen staat in dezelfde rij bij de supermarkt, en WAAROM wil je meer betalen voor je vervoer wat ook voor jou te laat komt? En wij 2e-klassers bijten heus niet hoor, heel gezellig bij ons!

4 reacties:

 1. Ja, ik vind de eerste klas ook een beetje stom. Als je er tweede klas van maakt, kunnen er meer stoelen in, is meer mensen, meer zitplaatsen, meer plezier :D

  (ik zie trouwens dat ik bij je links sta, ik zal jou ook bij mijn links zetten :))

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dankjewel! :) en inderdaad: meer zitplaatsen meer plezier ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Weet je als verwende eerste klas reizigster met een kaart van de ns omdat mijn man machinist is en wij dus bijna gratis reizen ;-) is het heerlijk om in de eerste klas te zitten, rustig en relaxed..maar mijn dochters die ook zo'n kaart hebben gaan er altijd mee in de tweede klas zitten want die vinden het stom om in de eerste klas zitten...zou het (ik zeg het zachtjes) leeftijd zijn ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. natuurlijk zijn wij gewoon jaloers, dat we niet in 1e klas mogen zitten. Het lijkt me ook heerlijk rustig. Maar ik zou er absoluut geen extra geld voor over hebben. :)

  BeantwoordenVerwijderen