13 maart 2013

Dag 1067: Vegetarisch vlees

Steeds vaker hoor ik reclames voorbij komen over vegetarisch vlees en een vegetarische slager. Misschien komt dat omdat ik opeens meer radio luister dan de afgelopen 10 jaar, maar ik vind het iets raars.
Ik hou zelf enorm van vlees, eet af en toe wel iets vegetarisch, maar in een restaurant kies ik toch vaak voor een echt vlees gerecht. De groente...die laat ik weleens onaangetast staan. Maar ik vind het prima als je geen vlees wilt eten om wat voor reden dan ook, en ik wil daar ook best wel rekening mee houden als je komt eten.
Ook snap ik een vega-burger nog wel een klein beetje (dat is duidelijk groente bij elkaar geperst in de vorm van een burger met een laagje paneermeel er om heen). Maar ik snap niet, waarom er dingen zijn als vega gehakt. Iets wat lijkt op gehakt, maar het blijkbaar niet is. Of een vega-rookworst. Ik heb het nooit geprobeerd, maar als ik een consumenten-test van Kassa moet geloven, moet het ook nog naar gehakt of rookworst smaken. Als je geen vlees wilt eten, waarom wil je dan wel iets weten wat het zelfde smaakt, er het zelfde uit ziet maar het niet is? Bedenk dan gewoon iets heel anders met goede vleesvervangers.
Bij Kassa was er afgelopen winter een test naar de beste vegetarische rookworst. Hij moest goed ruiken en goed smaken, zoals een echte (niet vegetarische) rookworst. Want, zo zeiden ze, soms heb je toch behoefte aan de smaak van een echte rookworst. Als je daar behoefte aan hebt, eet dan een echte rookworst.
Misschien is dit heel naief van mij, dus als je het me goed uit kan leggen laat vooral een reactie achter!

Ook tijdens de top2000, waar ze het ieder jaar weer voor elkaar krijgen om de meest verschrikkelijke reclames te verzamelen, kwam er een reclame langs voor de vegetarische slager. Wat verkopen ze bij een vegetarische slager? Ik dacht dat de definitie van een slager is dat hij vlees verkoopt, iets wat geslacht is.
Het is vast heel handig om al het vegetarische "vlees" en vleesvervangers bij elkaar te verkopen, maar noem de winkel dan anders. Gewoon, de vegetarische winkel, of iets wat al bestaat: groenteboer.
Ik blijf me hier echt over verbazen, en ik wind me er zelfs een beetje over op. Maar zoals ik in het begin al zei: je zou mij bijna een carnivoor kunnen noemen. Dus als iemand mij een logische verklaring kan geven, mag dat best!

Trouwens, om mezelf een heel klein beetje groen voor te doen: ik ben het ook niet eens met plofkippen en koeien in mini hokjes. Nu ik student ben, vind ik alleen biologisch eten nog behoorlijk duur (iets wat ik dan weer heel erg slecht vind), maar als ik straks salaris verdien ben ik wel van plan om ieder geval biologisch vlees te gaan eten.

Het plaatje mocht ik gebruiken van Kissing the frog.

3 reacties:

 1. Maar dat is dan toch, omdat mensen uit principe geen vlees eten, maar het misschien (bijvoorbeeld rookworst) wel lekker vinden?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ...of je hebt een schoonvader die vegetarisch is en geregeld mee eet. Dan kunnen we gewoon boerenkool eten ;-)
  (al komt die mijn neus wel uit, ben wel aan de lente toe)
  Groetjes,
  Rosaly

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Al meer dan 40 jaar ben ik vegetariër.
  Wil je iets hartigs eten, dan zijn vegetarisch gehakt of worst een prima alternatief.
  Het gaat om smaak en mondgevoel, bite.
  Het is niet zo dat je stiekem toch vlees wil eten.
  Het is eerder andersom. Gehakt en worst zijn onherkenbaar als stukken van dode beesten.
  Je wordt er niet aan herinnerd dat er beesten pijn voor hebben geleden.
  Daarom zijn gehakt en worst populair bij vleeseters (tenminste gold dat voor mij toen ik vroeger thuis vlees moest eten - precies als met vissticks die niet op vis lijken).
  Ik kwam op dit blog via Google, op zoek naar vegetarische rookworst.
  AH had die altijd onder de naam Tivall in het assortiment, in de koude maanden, bijv. bij boerenkool.
  Het lijkt erop dat die nu helemaal is verdwenen helaas, en ik zocht een alternatief. (Op een ander blog las ik over die AH-rookworst: "Vleesmonster broertje vind ze zelfs lekker, die van de AH. Hij heeft wel es gevraagd of hij ook een vega worst mocht. En da's echt een unicum want hij moet echt niks hebben van iets wat ook maar iets wegheeft van vegetarisch zeg maar...").
  En bij de vegetarische slager (rare naam inderdaad, maar daardoor toch wel slim, want hij blijft hangen en heb ik daardoor verschillende verkooppunten onthouden) zag ik op hun website in een artikel uit 2011: "Een 100% plantaardige rookworst staat hoog op onze verlanglijst!" - maar helaas, 2 jaar later zie ik die nog niet in hun assortiment.
  Dus ik zoek nog even verder....
  Goed van je in elk geval dat je de plofkippen links laat liggen!
  Groeten, Jan, Lelystad

  BeantwoordenVerwijderen